Geschiedenis
Synchroonzwemmen is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw uit het zogenaamde 'trickzwemmen'. Daarbij werden bepaalde behendigheidsoefeningen, zoals salto's, rollen en draaien, langs en onder de waterspiegel uitgevoerd. Vervolgens ontstond het 'figuurzwemmen', waarbij men met meerdere personen patronen vormde in het water. In 1934 liet Mrs. Cay Curtiss op de wereldtentoonstelling van Chicago meisjes zwemslagen en figuren op de maat van de muziek zwemmen, waarmee het eigenlijke synchroonzwemmen is ontstaan. Synchroonzwemmen heeft wereldfaam gekregen door de actrice Esther Williams die in haar films regelmatig synchroonzwemkunsten vertoonde.

Europa
In Europa werd het synchroonzwemmen vanaf 1945 populair. De sport werd in 1956 door de FINA (internationale zwembond) erkend, maar pas in 1984 is synchroonzwemmen ook een Olympische sport geworden.

Kunstzwemmen?
Lange tijd werd synchroonzwemmen ook wel 'kunstzwemmen' genoemd. Een aantal jaar geleden heeft de KNZB besloten de Nederlandse naam officieel te wijzigen in synchroonzwemmen, omdat dit beter aansluit bij de internationale term 'synchronized swimming'. Daarnaast geeft de naam synchroonzwemmen aan dat er meer gebeurt dan 'kunstjes in het water'. De sport is immers in de loop der jaren uitgegroeid tot een absolute topsport.